scriptie

Zo schrijf je moeiteloos je scriptie

Ben je de afgelopen drie of vier jaar als een raket door je studie gevlogen? Gefeliciteerd! Dan ben je bijna, bijna aan het einde van het studentenleven. Maar niet voordat je al je tijd en energie in het belangrijkste onderdeel heb gestopt, namelijk je scriptie. Een periode waarbij je als kluizenaar de dagen doorkomt en je hersenen overuren draaien. Tenminste, niet als je weet hoe je zonder veel moeite een scriptie kunt schrijven. We helpen je daar graag bij. Lees je mee?

Breng structuur in je dagen

Het klinkt vanzelfsprekend, maar eigenlijk is dat een groot struikelblok waar veel studenten mee te maken krijgen naarmate het echte scriptie leven gaat beginnen. Hiervoor kon je nog eindeloos genieten van avonden op het terras, uitslapen en hier en daar een feestje. Nu is het tijd voor het echte werk: maak een goede planning waarin je onderscheid maakt tussen verschillende dagen, weken en maanden. Normaliter krijg je deze taak ook bij het schrijven van het plan van aanpak bij je scriptie, maar het is verstandig om deze ook nog voor je eigen persoonlijke leven uit te werken. Genietmomentjes horen er zeker bij, maar wel fijn als dit helemaal past binnen je eigen tijdschema!

Kijk met een helicopterview

De informatie vliegt om je oren! Niet alleen vanuit je opdrachtgever, maar ook vanuit je studie en je afstudeergroep. Je ontvangt zo veel inzichten, nieuwe ideeën en theorieën dat je soms niet meer weet waar je moet starten. Aan jou de taak om niet meteen te produceren, maar eerst rustig te kijken welke informatie je nu hebt verzameld. Bekijk hier en daar een scriptie voorbeeld, overleg rustig met een medestudent en zorg dat de basis, namelijk je probleemformulering helder is. Wanneer de informatie goed en helder op papier staat kunnen er stappen gezet worden. Stappen in de juiste richting.

Bekijk het beoordelingsformulier

Je kunt nog wel zo’n fantastische opdracht krijgen vanuit je afstudeerstage, maar het moet wel passen binnen de formats van je studie. Uiteindelijk moet je elke stap binnen je eigen proces kunnen verantwoorden in je verdediging, waardoor het goed is om dit continu bij te houden. Hiervoor wordt ook wel de strak methode gebruikt, een methode die vaak wordt toegepast bij de examinering waarbij de examenkandidaat kan komen tot verantwoording op basis van de toegepaste kennis. Doordat iedere studie andere criteria stelt aan het afstuderen en het schrijven van een scriptie, is het goed om bij elke stap het beoordelingsformulier te controleren: beweeg ik in de juiste richting? Wordt dit van mij verwacht? Dan kom je steeds meer in de buurt van stressloze scriptie tijd. Succes!

 

 

 

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *