Wanneer moet je studiefinanciering terugbetalen?

Je bent van plan om binnenkort te gaan studeren, maar maakt je wel een beetje zorgen om de kosten? Hoe zit dat nou met die studiefinanciering? En wanneer moet je studiefinanciering terug betalen? Is het nog steeds een lening of wordt het weer een gift? Tot 2015 was studiefinanciering een gift van de overheid. En zoals het woord al zegt, hoefde je deze gift niet terug te betalen. Vanaf 2015 is hierin veel veranderd. De basisbeurs is afgeschaft voor hbo- en wo-studenten. Studenten kunnen alleen nog maar een aanvullende lening aanvragen (gebaseerd op het inkomen van de ouders) of een lening afsluiten. Dit zorgt ervoor dat heel veel studenten na hun studie blijven zitten met een torenhoge studieschuld. Voor mbo studenten bestaat er nog wel een basisbeurs. Vanaf 2023 komt de basisbeurs weer terug. Voorwaarde is wel dat je dan binnen 10 jaar afstudeert. Mocht dat niet lukken, dan moet je deze beurs alsnog terugbetalen.

Opties voor studiefinanciering

Momenteel zijn er een aantal verschillende opties voor studiefinanciering. Voor MBO-studenten zijn de opties anders dan voor HBO- en WO-studenten. Voor MBO-studenten bestaat er de basisbeurs, het studentenreisproduct, de aanvullende beurs en een lening. Voor het HBO of de universiteit zijn er de aanvullende beurs, het studentenreisproduct, een lening en het collegegeldkrediet.

Expert advies over de propedeuse

Maar nu wil je natuurlijk ook graag weten wat je nu werkelijk zelf moet betalen en wanneer die studiefinanciering nu een gift is. Stel je gaat studeren het blijkt toch niet helemaal bij je te passen. Je haalt je propedeuse niet en besluit voor februari te stoppen met je studie. Dan hoef je de studiefinanciering niet terug te betalen en wordt het geen gift. Lees hier meer expert advies over propedeuse Haal je binnen 10 jaar je opleiding, dan hoef je de basisbeurs (geldt voor mbo), de aanvullende beurs en het studentenreisproduct niet terug te betalen. Dit wordt een gift. Haal je het niet binnen de daarvoor gestelde termijn van 10 jaar, dan moet je het gehele bedrag terug betalen. De lening en het collegegeldkrediet moet je beide sowieso terug betalen.

Voor- en nadelen studiefinanciering

Voordeel van al deze leningen die verstrekt worden door DUO, is dat het heel goede voorwaarden kent. Zo geldt er een lage rente en start je niet meteen na het afronden van je opleiding met afbetalen. Op 1 januari, na het stoppen van je studie gaat de ‘aanloopfase’ in. Dit is een periode van twee jaar waarin je nog niets hoeft af te lossen van je studiefinanciering. Daarna begin je met aflossen. Hoe lang je daarover mag doen, ligt aan de specifieke regels die voor jou gelden. Het is een periode van tussen de 15 tot 35 jaar. Een nadeel van geld lenen voor je studie, en dus het opbouwen van een studieschuld, is dat het lastiger kan zijn om in de toekomst geld te lenen, bijvoorbeeld bij het afsluiten van een hypotheek. Het is daarom altijd een goed idee om uit te zoeken waar je recht op hebt, misschien wel een aanvullende beurs, en goed na te denken over het aangaan van een lening.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *